Slowly But Surely

Dah hampir 2 bulan Haikal dah jadi student IOM, walaupun kalau ditolak tempoh kuarantin kontak rapat, positive covid dan cuti jalan jalan KL, Haikal attend school kurang lebih sebulan je... Tapi lately Haikal dah semakin ok pergi sekolah. Tapi pagi-pagi masa mama hantar dan serah Haikal pada cikgu, Haikal masih nangis sebak... 😅 Dalam kereta…

Ikut Jejak Along

Hari ini (8.3.22) kak Ya due for her appointment for her 1st dose of C19 vaccination. Banyak kali sebenarnya mama cancel dan reappointment date kak Ya sebab tarikh vaccination jatuh semasa kak Ya jadi close contact mama dan semasa kak Ya dah positive C19. So hari ini akhirnya tiba sudah harinya. Mama dan abah tak…

Bukit Limau Climbers

Pagi semalam kita berlima pergi mendaki Bukit Limau! Lama betul tak kesana sejak PKP dan tutup border negeri. Bukit Limau ni dekat je dengan rumah kita, di area Bandar Baharu, cuma bukit ni duduk dalam negeri Kedah. Kita sampai dalam pukul 9.15 pagi. Tak ramai nampaknya orang yang datang waktu ni. Adalah nampak 3 biji…

Aktiviti Keluarkan Peluh

Sejak PKP, lama kita sekeluarga tak keluar beriadah mengeluarkan peluh waktu petang-petang hujung minggu. Seminggu ni Haikal kerap pulak request mintak pergi taman permainan/padang nak main bola atau gelongsor. Tambah pulak dia asyik tengok mama pakai kasut sukan workout dalam rumah, beria dia nak pakai kasut sukan dia. Petang tadi sempatlah kita luangkan masa kejap…

Kak Ya Dapat Anugerah

Sepanjang tahun 2021 ni anak-anak banyak habiskan sesi pembelajaran secara maya je, PdPR di rumah, sekolah along, sekolah kak Ya dan sekolah KAFA jugak. Walaupun penuh cabaran juga nak harungi kelas maya ni, dengan mama yang tak sempat nak monitor setiap hari pembelajaran anak-anak mama kerana komitmen tugas referal kes-kes COVID-19, anak-anak mama berjaya jugak…

Demam Ejen Ali

Sejak filem Ejen Ali 2 mahu ditayangkan di panggung wayang, anak-anak mama dah mula teruja. Bila filem mula ditayangkan, Along dan Kak Ya tak habis-habis tanya mama bila nak belanja mereka tengok filem Ejen Ali. Bila dah tengok filem Ejen Ali, semua tak boleh move on termasuk Haikal! Haha. Along sampai tengok dua kali, yang…

Tahniah Along!

Semalam merupakan hari kegembiraan kita sekeluarga. Keputusan UPKK along keluar semalam. Alhamdulillah,syukur along berjaya peroleh 7A 1B. Mama gembira tak terkata hingga mengalirkan airmata kerana hanya kita berdua yang tau betapa perit jerihnya mama dan along berusaha untuk UPKK ini. Mama teman along belajar siang malam, bantu along memahami subjek kafa di rumah. Marah, bebelan,…

Dzairil Haikal

Sudah 10 bulan usia Haikal sekarang. Baru inilah mama Haikal sempat nak masuk entry di blog mama ni. Ini juga 1st entry mama untuk tahun 2018 ini. Ye, mama dah lahirkan Haikal pada 22.10.2017 yang lalu. Haikal lahir pada jam 3.24pm di KPJ Penang Hospital, spontaneous vaginal delivery, Alhamdulillah, 2.97kg. Hari pertama melihat dunia Kak…

Hari Bakat & Anugerah

Salam & good day everyone! It's been a long time since I posted stories in here. Suddenly rasa rindu pulak! Hehe. Last week (29th October 2016) Safiyya's kindy was having their Hari Bakat & Anugerah. It was like their congregation/graduation day. Safiyya had been practicing for the event for past one month! We arrived early…

New look!

I wanna give my anak dara a new look.. I was thinking about it while combing her hair yesterday morning.  Now, with a professional touch! Haha.. All this while her hair was only been cut by her dad.. Her hair now dah tunggang langgang, not well trimmed.. Especially at the back... Sigh... I have no…