Haikal First Time Naik Pentas

Mama mula hantar Haikal ke tadika pada Feb 2022. So dah hampir setahunlah Haikal mula mengenal dunia yang lebih luas melalui tadika. 14.1.2023 yang lepas, tadika Haikal mengadakan Year End Concert (YEC) & Graduation 2022 untuk meraikan anak-anak 6 tahun yang akan melangkah ke darjah 1 pada tahun ini. Haikal dan kawan-kawan terlibat di dalam…

Kak Ya Melangkah Ke Alam Persekolahan

Kak Ya melangkah ke darjah 1 pada tahun 2018. Masuk sekolah yang sama dengan Along, SK Seri Sentosa. Berbeza dengan Along, Kak Ya ni berani sikit. Tak menangis. Mama cuma temankan di sekolah hari pertama saje, observe waktu masuk kelas, waktu rehat dan waktu balik sekolah naik van. Hari yang berikutnya mama hanya pantau dari…

Jalan-jalan Tepi Pantai Jerejak

Kenangan ni pada tahun 2012. Along dan Kak Ya masa tu masing-masing umur 4 tahun dan 1 tahun lebih. Masa ni Tok, Uci, Uci cik, cikda, cik Adawiyah, Cik Anis, Cik Bella, Abg Fikri datang rumah kita jalan-jalan di Penang. Masa tu kita duduk di Tasek Permai. Kita bawak diorang jalan-jalan cari makan di Pantai…

Ketam Lembut Kuala Gula & Birthday Along

3.12.22 yang lepas adalah hari birthday Along. Tapi yang tak bestnya, hari itu (weekend), satu Seberang Perai ada masalah bekalan air terputus. Nak elakkan ketidakselesaan itu, kita sekeluarga pergi menginap di satu homestay di Bagan Serai. Keesokkan harinya, selepas check out, mama abah bawak kita sekeluarga sambil-sambil celebrate birthday Along di JS Muara Restoran Terapung…

It’s Badminton Time!!

Wah, lama dah kita tak buat aktiviti sports game ni kan. Biasanya kita pergi hiking, jogging, cycling. Kali ni kita main badminton pulak. Ideanya muncul bila Along ada main badminton dengan classmate Along. Sewa court di Dewan Changkat. Sewanya pun murah, dekat pula dengan rumah kita. So, why not?? Dua jam jugak kita main. Fuhhh…

Sight Seeing Penang Street Art

Jumaat lepas (9.12.22) Cik Sa sekeluarga datang bercuti ke Pulau Pinang sempena cuti sekolah. Dah alang-alang datang ke sini, Cik Sa sekeluarga datang singgah bermalam di rumah kita. Keesokkannya kita bawak mereka berjalan-jalan di Penang Street Art di Georgetown Tapak Warisan Dunia. Kita ni dah 15 tahun jadi pemastautin Penang, ini pun merupakan kali pertama…

Pendinding

Assalamualaikum anak-anak mama... Pagi tadi on the way mama pergi kerja, mama sempat mendengar satu perkongsian daripada ustazah Asma' Harun. Menarik tajuk yang dikongsi pada pagi ni yang menggerakkan hati mama untuk tambah satu corner khas dalam blog mama ni untuk tatapan dan bacaan anak-anak mama kelak. Apa yang dikongsikan? Mama boleh katakan sebagai ilmu…

Haikal Turns 5!!

Wahhh, 22.10.22 yang lepas Haikal dah genap 5 tahun! Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru beberapa tahun je mama lahirkan Haikal. Alhamdulillah, syukur mama dan abah panjatkan kepada Allah kerana sepanjang Haikal membesar hingga ke usia 5 ini, Allah banyak permudahkan urusan mama abah membesarkan Haikal. Sedari kecil, Haikal seorang anak yang tak banyak ragamnya.…

Kak Ya Hadir Bengkel Kepimpinan Pengawas

Masuk tahun 2022 ni, dah 3 tahun kak Ya menjadi pengawas di SAR Nurul Falah. Tahun ni naik pangkat sikit, jadi penolong ketua pengawas 😍 22.10.2022 yang lepas kak Ya attend Bengkel Kepimpinan Pengawas untuk sesi 2022/2023. Semoga bengkel ni dapat menanam semangat kepimpinan dalam jiwa dan bina sahsiah yang lebih baik. Terima kasih ustazah…