Capati Corner, Tapah

Masa balik kampung rumah tok dan uci baru-baru ni, kita sekeluarga sempat menyelit masa breakfast di 1 spot viral di Tapah, Restoran Capati Corner. Ini memang favourite spot tok dan uci jugak bila boring tak tau nak makan apa. Restoran ni bukan jual capati saje, tapi menu-menu lain pun ada seperti nasi, ayam kampung dan…

Suasana Desa di Refarm, Kampar

Pada Sabtu lepas (26.3.22), kita semua dapat balik kampung memandangkan abah join trip pendakian Gunung Kinabalu dengan kawan-kawannya. Lama jugak kita semua tak balik Tapah. Ramadhan pun nak menjelma, elok jugak kita balik jenguk tok dan uci kan..Untuk mengisi masa dan aktiviti sepanjang di sana, mama booked 1 hari stay di Refarm, Kampar. Lama jugak…

Ubat Habis Kuarantin

Hari ni (5.3.22) Alhamdulillah kita semua dah bebas dari tempoh kuarantin C19. Mama memang dah niat dalam hati sejak mama yang pertama dijangkiti C19 tempohari, mama nak repay dan bagi penghargaan dan appreciation kepada abah dan anak-anak mama sebab jaga dan bantu mama semasa mama jalani tempoh kuarantin. Juga penghargaan dan tanda terima kasih kepada…

Pekena Nasi Goreng Ketam

Fuhhh... lama betul kita tak pegi pekena nasi goreng ketam kedai Pak Su ni! Sampai Kak Ya lupa kedai ni kat mana. Last gi makan kedai ni masa Cik Su, Ayah Su datang Penang dulu kot, lebih kurang tahun 2015/2016.. ingat-ingat lupa dah 😕 Ini gambar masa kita pergi makan dengan family Cik Su Sebenarnya…

KL Staycation Rumah Cik Su – Part 2

Lokasi lawatan kita di hari ke-2 staycation kita (31.1.22) ialah bertumpu di Menara Kuala Lumpur (MKL). 28 tahun yang lalu ( umur mama 14 tahun), masa mama melawat Menara KL ni takde attraction lain di sekitar MKL ni, hanya menara semata-mata. Sekarang rupanya banyak tempat attraction menarik selain daripada MKL itu sendiri. Antaranya ada Rumah…

KL Staycation Rumah Cik Su – Part 1

Sempena public holiday CNY yang panjang kita semua sudah merancang untuk jalan-jalan bercuti ke KL sambil melawat Cik Su sekeluarga di samping family gathering di sana. Tokmi, tok abah dan family Cik Sa pun ada. Semalam 29.1.22 kita sampai rumah Cik Su dari Penang. Perjalanan kita jadi delay sebab tersangkut dengan 'jam' selama lebih kurang…

Nasi Gulai Ayam Kampung Kedai Pa

Masa kita balik kampung Tanah Merah hujung bulan Disember yang lepas, tok abah ada bawak kita semua keluar makan pagi di satu gerai makan yang terkenal dengan gulai ayam kampungnya. Sebenarnya dah banyak kali pergi, tapi takde kesempatan (atau malas???) nak tulis entry dalam ni.. 🤣 Kedai ni memang terletak di Tanah Merah, to be…

Makan Santai Tepi Kolam Ikan

Hari ni kita semua mama bawak pergi lunch di satu spot yang mama baru tau melalui rakan sekerja mama di ofis. Memandangkan mama oncall covid dan abah pun plan nak ride pagi dan akan balik lewat, so kita lunch di luar je lah hari ni. Nak try juga makan suasana santai tepi kolam ikan kan..…

Mandi-manda di Lata Bijih

Sibuk pulak beberapa hari ni sejak balik kampung dari Tanah Merah. Jadi post ni agak lewat untuk dikongsikan. Sebenarnya program mandi-manda kita sekeluarga ni berlaku pada 21.12.2021 yang lepas, cuma mama tak sempat nak mengarang ceritanya. Dah 14 tahun mama kahwin dengan abah, tak pernah pulak abah cerita ada tempat rekreasi air terjun di Tanah…