Ahli Keluarga Baru

Mama jumpa Rora secara tak sengaja sebenarnya. Kebetulan di pejabat mama ada seekor ibu kucing ni baru melahirkan, dan mama suka sangat dengan seekor anak kucing tu, matanya betul-betul memikat. Tapi disebabkan anak kucing ni ada mamanya, mama tak sampai hati nak bawak balik ke rumah. So mama just bagi makan dan belai anak kucing…

Bukit Limau Climbers

Pagi semalam kita berlima pergi mendaki Bukit Limau! Lama betul tak kesana sejak PKP dan tutup border negeri. Bukit Limau ni dekat je dengan rumah kita, di area Bandar Baharu, cuma bukit ni duduk dalam negeri Kedah. Kita sampai dalam pukul 9.15 pagi. Tak ramai nampaknya orang yang datang waktu ni. Adalah nampak 3 biji…

Reactivation?

Mesyuarat Teknikal NCD JKNPP Beginilah suasana mesyuarat yang mama biasa attend di peringkat negeri. Kalau di Penang, memang KOMTAR lah tempat meetings. Gambar ni mama ambil semalam. Lama juga tak bermesyuarat setelah 2 tahun program NCD mama terencat disebabkan pandemik covid-19. Semalam kami pegawai NCD daerah meet up semula untuk bincang plan tindakan 2022. Tengok…

Sand & Beach

Kalau di kira memori kita sekeluarga di pantai dan laut, memang la sangat banyak. Rasanya seperti juga family orang lain, family kita juga tak terkecuali amat menggemari aktiviti percutian atau santai di tepi pantai. Anak-anak dan air memang sinonim dengan keseronokan. Kalau mama abah tanya anak-anak semua nak bercuti mana, mesti anak-anak mama akan tanya,…

Nasi Gulai Ayam Kampung Kedai Pa

Masa kita balik kampung Tanah Merah hujung bulan Disember yang lepas, tok abah ada bawak kita semua keluar makan pagi di satu gerai makan yang terkenal dengan gulai ayam kampungnya. Sebenarnya dah banyak kali pergi, tapi takde kesempatan (atau malas???) nak tulis entry dalam ni.. 🤣 Kedai ni memang terletak di Tanah Merah, to be…

Makan Santai Tepi Kolam Ikan

Hari ni kita semua mama bawak pergi lunch di satu spot yang mama baru tau melalui rakan sekerja mama di ofis. Memandangkan mama oncall covid dan abah pun plan nak ride pagi dan akan balik lewat, so kita lunch di luar je lah hari ni. Nak try juga makan suasana santai tepi kolam ikan kan..…

I am COVID-19 frontliners

Baru-baru ini mama telah menerima sijil penghargaan daripada Kerajaan Negeri Pulau Pinang di atas khidmat dan sumbangan sebagai frontliners COVID-19. Alhamdulillah, mama di beri kesempatan dan peluang untuk sedikit sebanyak berkhidmat semasa pandemik. Kalau dikira sejak bila mula terlibat di dalam pengurusan COVID-19 ni ialah sejak April 2020 ketika negara kita di ambang gelombang lonjakan…

Kenangan Trip Penang-Kuala Kangsar-Bukit Tinggi-Putrajaya-KL-Penang (25.12.2013-28.12.2013)

Sedang mama skrol FB mama, mama dapat notification memories trip kita sekeluarga ke Bukit Tinggi, Pahang. Terimbau terus kenangan kita sekeluarga ke sana, antara trip yang paling best mama rasa dalam kebanyakan vacation yang kita pernah pergi. Terlintas pulak mama nak catitkan dalam blog ni untuk simpanan kenangan. Sedikit sebanyak mungkin ada details yang mama…