Ubat Habis Kuarantin

Hari ni (5.3.22) Alhamdulillah kita semua dah bebas dari tempoh kuarantin C19. Mama memang dah niat dalam hati sejak mama yang pertama dijangkiti C19 tempohari, mama nak repay dan bagi penghargaan dan appreciation kepada abah dan anak-anak mama sebab jaga dan bantu mama semasa mama jalani tempoh kuarantin. Juga penghargaan dan tanda terima kasih kepada…

Akhirnya Tewas Juga

Tanggal 21.2.22 merupakan titik sejarah dalam hidup mama. Mama tewas juga dengan C19. Hari ini mama telah menjadi sebahagian daripada angka kes harian C19. Post ini mama jadikan catatan diari mama sepanjang mama menjadi pesakit C19.Semuanya bermula dengan semakin banyak staf mama di ofis yang menjadi mangsa C19. Kes menjadi semakin banyak sejak minggu lepas…

Haikal 1st Day At Kindy

Setelah sekian lama mama menanti masa yang sesuai nak hantar Haikal ke kindy/playschool, akhirnya pada 10.2.22 yang lepas Haikal dah menjejak langkah pertama ke satu fasa kehidupan Haikal yang berikutnya. Haikal lewat sikit masuk ke playschool berbanding Along dan Kak Ya apalagi kalau tak disebabkan pandemik C-19... 😣 Mama abah pilih Ilmi Orchard Montessari sebagai…

Pekena Nasi Goreng Ketam

Fuhhh... lama betul kita tak pegi pekena nasi goreng ketam kedai Pak Su ni! Sampai Kak Ya lupa kedai ni kat mana. Last gi makan kedai ni masa Cik Su, Ayah Su datang Penang dulu kot, lebih kurang tahun 2015/2016.. ingat-ingat lupa dah 😕 Ini gambar masa kita pergi makan dengan family Cik Su Sebenarnya…

KL Staycation Rumah Cik Su – Part 2

Lokasi lawatan kita di hari ke-2 staycation kita (31.1.22) ialah bertumpu di Menara Kuala Lumpur (MKL). 28 tahun yang lalu ( umur mama 14 tahun), masa mama melawat Menara KL ni takde attraction lain di sekitar MKL ni, hanya menara semata-mata. Sekarang rupanya banyak tempat attraction menarik selain daripada MKL itu sendiri. Antaranya ada Rumah…

KL Staycation Rumah Cik Su – Part 1

Sempena public holiday CNY yang panjang kita semua sudah merancang untuk jalan-jalan bercuti ke KL sambil melawat Cik Su sekeluarga di samping family gathering di sana. Tokmi, tok abah dan family Cik Sa pun ada. Semalam 29.1.22 kita sampai rumah Cik Su dari Penang. Perjalanan kita jadi delay sebab tersangkut dengan 'jam' selama lebih kurang…

Ahli Keluarga Baru

Mama jumpa Rora secara tak sengaja sebenarnya. Kebetulan di pejabat mama ada seekor ibu kucing ni baru melahirkan, dan mama suka sangat dengan seekor anak kucing tu, matanya betul-betul memikat. Tapi disebabkan anak kucing ni ada mamanya, mama tak sampai hati nak bawak balik ke rumah. So mama just bagi makan dan belai anak kucing…

Bukit Limau Climbers

Pagi semalam kita berlima pergi mendaki Bukit Limau! Lama betul tak kesana sejak PKP dan tutup border negeri. Bukit Limau ni dekat je dengan rumah kita, di area Bandar Baharu, cuma bukit ni duduk dalam negeri Kedah. Kita sampai dalam pukul 9.15 pagi. Tak ramai nampaknya orang yang datang waktu ni. Adalah nampak 3 biji…

Reactivation?

Mesyuarat Teknikal NCD JKNPP Beginilah suasana mesyuarat yang mama biasa attend di peringkat negeri. Kalau di Penang, memang KOMTAR lah tempat meetings. Gambar ni mama ambil semalam. Lama juga tak bermesyuarat setelah 2 tahun program NCD mama terencat disebabkan pandemik covid-19. Semalam kami pegawai NCD daerah meet up semula untuk bincang plan tindakan 2022. Tengok…

Sand & Beach

Kalau di kira memori kita sekeluarga di pantai dan laut, memang la sangat banyak. Rasanya seperti juga family orang lain, family kita juga tak terkecuali amat menggemari aktiviti percutian atau santai di tepi pantai. Anak-anak dan air memang sinonim dengan keseronokan. Kalau mama abah tanya anak-anak semua nak bercuti mana, mesti anak-anak mama akan tanya,…